Hanna Kastås som håller i tuftningsworkshops, Lights On Studio. Foto: Klara G

Om mig – Hanna

Jag som driver Tufterian och håller kurser och workshops heter Hanna Kastås. Jag är uppväxt med tyg och garn runt mig och har alltid tyckt om textilt hantverk. Både min mormor Greta och mamma Ulla jobbade med att sy bland annat gardiner, dukar och kuddfodral för Atelje Kristina, som på 80-talet anställde hemarbetande sömmerskor med overlockmaskiner. Min mamma stickade också mycket, sydde Waldorfdockor och höll i stick-kurser för tonåringarna på den lokala 4H-gården.

Jag minns faktiskt inte exakt hur jag lärde mig att sy och sticka, jag vet bara att jag gjorde det från att jag var liten. Jag skulle tro att det kom lite av sig självt eftersom spillbitarna från mammas sömmerskejobb var min privata guldgruva och för att det alltid pågick olika typer av sy- och garnprojekt hemma. Det började med handsydda kreationer till mina Barbiedockor och fortsatte sedan med stickade slipsar, västar och makeovers av second hand-kläder under tonåren.

Sedan dess har färg och form, handarbete och textilier i olika former varit något jag haft med mig genom livet. Bland annat designade jag och sålde barnkläder under varumärket Smilfink som föräldraledig, jag har broderat, virkat, sytt bebisfiltar till nytillskott i kompisgänget, stylat lägenheter för försäljning och sedan pandemin finns alltid minst en stickning i närheten. Jag älskar att sjunka ner i soffan och sticka några varv som avkoppling.

I min yrkesroll har kreativitet och upptäckarlusta riktats mot den digitala världen och internet, men när jag för några år sedan startade mitt eget bolag och började frilansa växte drömmen om att kombinera arbetet framför skärm med att få jobba kreativt med händerna. Efter att jag provade att tufta mina första rader och snabbt blev fast i detta otroligt roliga hantverk stod det snart klart att tuftning skulle vara en del av min verksamhet. Klipp till september 2023 när jag håller min första workshop och Tufterian föds!