Nyfiken på hur tuftning går till?

När du tuftar skjuter du garn genom en duk uppspänd på en ram med hjälp av en eldriven tuftpistol. Duken är ett specialtyg som är vävt som ett nät för att tyget inte ska gå sönder när tuftpistolen trycks igenom duken.

Det går att tufta för hand med olika typer av nålar och verktyg eller med en elektrisk tuftpistol, som är det vi använder under mina workshops och kurser. Här finns två olika tekniker, cut pile eller loop pile. Den första varianten skjuter garnet genom duken, klipper av det och skapar en avklippt lugg på dukens baksida. Den andra klipper inte, utan skjuter igenom garn och skapar öglor, vilket ger en helt annan, plattare struktur. Allra vanligast är cut pile och det är den typen av tuftpistol vi använder på Tufterian.

För att dina tuftstygn ska bli jämna och för att duken ska hålla måste tuftpistolen hållas i 90 grader och tryckas mot duken med ett stadigt och jämnt tryck. Precis som en symaskin så tuftar pistolen enbart i en riktning – uppåt. Missar man de två detaljerna är det lätt att pistolen skär sönder duken och skapar hål.

Det går att tufta med de flesta garner så länge de är släta och inte alltför silkiga eller tunna. Ofta används två trådar garn på samma gång för att resultatet av tuftningen ska bli tjockt och tätt. Är garnet väldigt tunt kan det ibland vara en bra idé att prova med tre eller fyra trådar.

När ditt motiv är färdigtuftat är det dags att limma baksidan av duken. Det gör vi för att den ska bli hållbar och för att det inte ska lossna garn från duken. Vi vill att varje ögla ska sitta kvar där vi tuftade den. När duken torkat viks dukens kanter in och ett tyg limmas fast på baksidan för att dölja kanterna och skydda de limmade garnöglorna. Ska tuftningen användas som matta är det klokt att välja ett baksidestyg med någon form av gummering så att mattan inte glider på golvet. Ska det hänga på en vägg kan öglor för upphängning behövas, är det ett kuddfodral räcker en tunn baksida som skydd för de limmade garnöglorna.

Nästa steg är att snygga till och forma luggen på ditt verk, att trimma den. Här går det att enbart jämna till kanter och klippa av längre garntrådar – eller så definieras former och skarpa konturer och det går att skapa höjdskillnader eller rundningar av luggen. Trimningen görs med sax, trimmer, pincett och luddborste. För större verksamheter kan industritrimmers och andra verktyg förekomma. Oavsett om trimning sker hemma, på en workshop eller i fabrik behövs en dammsugare eftersom klippandet och trimmandet genererar mycket garnrester, ludd och damm.

När trimningen är slutförd dammsugs tuftningen för att bli av med det sista luddet och garnfibrerna, sedan är det bara att njuta av resultatet!